Terug naar artikelen

Tips voor elke belastingbetaler

Nieuwe regels cryptohandel

Nieuwe regels cryptohandel

Steeds meer mensen hebben interesse in cryptovaluta, zoals Bitcoin en Ethereum. Maarde handel in deze valuta is risicovol. Om consumenten beter te beschermen is sinds 30 december 2024 de eerste cryptowet ingegaan. Deze wet moet de cryptomarkt veiliger en duidelijker maken. De cryptowet geldt voor uitgevers van cryptoactiva zoals Bitcoins en aanbieders van cryptodiensten, zoals een handelsplatform. Zij moeten een vergunning hebben om hun diensten te mogen aanbieden in Nederland. Welke bedrijven dat zijn, vindt u in het vergunningenregister bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast zijn zij verplicht om klanten te beschermen door:

 

·        geen misleidende reclames te maken of kopersbewust verkeerd te informeren;

·        klanten te waarschuwen voor de risico’s bijtransacties;

·        kopers meer informatie te geven over derisico’s, waardoor zij meer inzicht in de risico’s van cryptovaluta krijgen;

·        het verplicht vormen van een reserve vooraanbieders van cryptodiensten.

 

Toezichthouders

Uitgevers van cryptovaluta en cryptodienstverleners vallen onder het toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB). De AFM kijkt of de handel in cryptovaluta volgens de regels gebeurt en of cryptobedrijven consumenten voldoende beschermen. De AFM richt zich vooral op marktmisbruik, de aanpak van witwassen en informatieverstrekking.

De DNB ziet onder meer toe op de uitgifte van stablecoins. Dit zijn digitale munten waarvan de waarde gelijk blijft doordat zij gekoppeld zijn aan een andere valuta (meestal de dollar). DNB controleert of deze munten daadwerkelijk worden gedekt. Op dit moment zijn er twee soorten cryptodiensten geregistreerd bij DNB: wisseldiensten en aanbieders van bewaarportemonnees. Deze bedrijven moesten zich al aan de anti-witwasregels houden, maar moeten vanaf 30 juni 2025 ook over een vergunning beschikken in het kader van de nieuwe cryptowet.  

In deze uitgave is de stand van zaken in wet- en regelgeving verwerkt tot en met 11februari 2025. Hoewel ten aanzien van de inhoud de uiterste zorg is nagestreefd, kan niet volledig worden ingestaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. De redactie, de uitgever en de verspreider sluiten bij deze de aansprakelijkheid hiervoor uit